Veiligheidsladder certificering

De Safety Culture Ladder (SCL)

of Veiligheidsladder is een manier om het veiligheidsbewustzijn en veiligheidscultuur in bedrijven te meten. Hoe beter de omgang met veiligheidsrisico’s, hoe hoger de toegekende laddertrede. De Veiligheidsladder is steeds populairder, en vanaf 01-01-2022 is een minimumniveau van aantoonbaar trede 2 zelfs verplicht voor werkzaamheden in de bouw*.

Wilt u meer weten of heeft u een vraag?

Advies veiligheidsladder

Veiligheidsladder verplicht?

Voor Veiligheid in Aanbestedingen (VIA) is trede 2 vanaf 2022 verplicht

Veiligheidscultuur is kun je kortweg omschrijven als ‘Hoe gaan we hier in de organisatie om met veiligheid’. Een veiligheidscultuur veranderen is niet gericht op papierwerk. Het gaat om de overtuiging van de mens. Met begeleiding van Future Proof ben je verzekerd van de juiste acties om jouw bedrijf verder te helpen.

We hebben zowel kennis van de ‘harde’ kant van veiligheid als de ‘zachte’ cultuursaspecten. Zo zijn onze adviseurs opgeleid tot HVK en daarnaast tot Change manager. Ook zijn sommige adviseurs actief als auditor voor de Veiligheidsladder, wat betekent dat zij regelmatig bedrijven beoordelen op het gebied van de Veiligheidsladder. Zo weten we als geen ander waarnaar gekeken wordt en wat belangrijk is.

Onze aanpak

Wij zullen starten met een kennismakingsgesprek om erachter te komen welke doelstellingen jullie hebben.

Daarna gaan we een Quick Scan doen, waarbij we in één dag de organisatie gaan beoordelen. Dit doen we door veel interviews te houden en onze oren en ogen de kost te geven. Zo weet je aan het einde van de dag waar op de ladder de organisatie zich ongeveer bevindt. Tevens zullen we een plan van aanpak maken en kunnen we al gerichte adviezen geven om de organisatie vooruit te helpen.

Afhankelijk van de behoeften en verwachtingen, kunnen en zullen wij de verbeteracties intensief begeleiden. We kunnen bijvoorbeeld als projectmanager optreden.

Het proces wordt beloond met een positieve audit op de veiligheidsladder, waarbij u een certificaat voor trede 2, 3 of 4 behaald. Voor bijzondere prestaties kan trede 5 worden toegekend, al vergt dit een vergaande ontwikkeling van uw organisatie.

Wij zullen uw organisatie blijven begeleiden zodat er continue verbeteringen plaatsvinden. Afhankelijk van uw ambities kunnen wij u begeleiden naar hogere treden op de Veiligheidsladder.