Future Proof

Trillingen op het werk

Lichaamstrillingen

Blootstelling aan trillingen op het werk kan schadelijk zijn voor het menselijk lichaam, en leiden tot klachten, ziekteverzuim en schade aan de gezondheid. De meeste klachten veroorzaakt door lichaamstrillingen leiden tot rugklachten, nekklachten en knieklachten. Rugklachten door lichaamstrillingen komen vaak voor bij bestuurders van diverse voertuigen zoals vrachtwagens, bussen, vorkheftrucks, grondverzetmachines en terreinvoertuigen.

Ondanks de bestaande wetgeving komt in Nederland blootstelling aan potentieel gevaarlijke trillingen en schokken nog altijd op vele werkplekken voor (Oude Vrielink 2013; Tiemessen et al. 2008; Hulshof et al. 2007).

Wij doen onderzoek op specifieke werkplekken naar lichaamstrillingen, en geven adviezen om de situatie te verbeteren. Wil je hierover meer weten?

Hand-arm trillingen

Hand-arm trillingen treden op als een trillend arbeidsmiddel contact heeft met de handen. Dit komt veel voor in de bouw, bosbouw, landbouw en visserij. Werknemers kunnen hiervan blijvende klachten aan o.a. bloedvaten ervaren. Eerder waarneembaar is de “doofheid” of tinteling in de vingers. Soms leidt dit zelfs tot pijnscheuten als de vingers contact maken met koude oppervlakken.

Schokken

Schokken 

Veel ernstige klachten worden veroorzaakt door schokken. Denk aan het rijden in voertuigen zoals heftrucks. Veel rugklachten hiervan zijn hiertoe te herleiden.

Wettelijke eisen trillingen op het werk

Omdat trillingen kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zijn er wettelijke grenzen aan de hoeveelheid trillingen. Dit is opgedeeld in actiewaarden en grenswaarden. Wij zullen in ieder geval toetsen aan deze wettelijke grenzen, en adviezen geven om de blootstelling te beperken.

Meten van trillingen op het werk

Lichaamstrillingen worden gemeten met hoogwaardige meetinstrumenten volgens de normen ISO-8041, ISO-2631-1 en EN-14253. Als er veel schokken of stoten zijn op de werkplek, kan aanvullend gebruik worden gemaakt van de norm ISO-2631-5.

Voor hand-arm trillingen zijn richtlijnen vastgelegd in ISO-5349, die door ons gevolgd wordt in onze aanpak.