RI&E laten toetsen

U heeft een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) opgesteld, maar wilt deze laten toetsen. Dat kan, wij helpen u graag.

RI&E toetsen verplicht?

Iedere organisatie, behalve ZZP’ers, moeten een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie hebben. Zo heeft u risico’s in uw bedrijf in beeld en kunt u eraan werken om risico’s te verminderen.

U moet uw RI&E laten toetsen door een gecertificeerd kerndeskundige als u:

  • Meer dan 25 personen in dienst heeft. (Het aantal arbeidsovereenkomsten telt)
  • Geen gebruik heeft kunnen maken van een erkende branche RI&E

Bij Future-Proof geven we alleen het beste advies. Daarom hebben we ook gecertificeerde HVK’ers en gecertificeerde Arbeidshygiënisten in dienst” – René van den Buijs

Wat zegt de Arbowet

De Risico Inventarisatie en Evaluatie moet worden getoetst door een gecertificeerd kerndeskundige. Dit kan een Hogere Veiligheidskundige (HVK) of een arbeidshygiënist zijn die gecertificeerd is. Dit kunt u controleren door na te gaan of de deskundige is opgenomen in het register van Hobéon SKO.

Tijdens de toetsing wordt nagegaan of de Risico Inventarisatie en Evaluatie volledig en actueel is. Hiervoor wordt er een bedrijfsbezoek gebracht, zodat de deskundige ook een goede beeldvorming heeft van de werkzaamheden. Ook adviseert de deskundige over het plan van aanpak van de RI&E.

Wat zijn de kosten?

Het opstellen van een goede RI&E kan veel tijd kosten. Hoe beter de RI&E is opgesteld, hoe sneller deze getoetst is. Hoe lang de toetsing duurt, hangt onder andere af van de grootte van de organisatie en de veiligheidsrisico’s die er zijn. Over het algemeen kun je aannemen dat een toetsing maximaal 1 werkdag in beslag neemt.

Hoe vaak moet je een RI&E toetsen?

U moet een actuele RI&E hebben, dat staat in de Arbowet. Ook moet u uw RI&E laten toetsen. Nergens staat hoe vaak dit moet, zolang de RI&E maar actueel blijft. Laat uw RI&E bijwerken als u nieuwe machines heeft, andere werkmethoden hebt, of aanpassingen doet in uw organisatie, bent verhuisd, etcetera. Bij een substantiële wijziging is een nieuwe toetsing van de RI&E ook nodig.

Bent u VCA gecertificeerd? Dan moet u uiteraard ook zorgen dat de  Risico Inventarisatie en Evaluatie actueel is. Dit moet minimaal iedere 3 jaren aantoonbaar worden geëvalueerd.

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen?

RI&E opstellen

Voordat u de RI&E kunt laten toetsen, moet deze eerst opgesteld worden. Ook dit kunnen we voor u doen! Lees hier meer.